Nærvær, forbindelse, liv

Circling & Surrendered Leadership

I denne artikel forsøger jeg at give en personlig beretning om, hvad praksissen betyder for mig, hvad Circling-lederskab indebærer for mig, og hvorfor jeg brænder for at opbygge et stærkere Circling-fællesskab i Skandinavien og bringe Circling ud i mainstreamen.

Jeg prøvede Circling for første gang i maj 2015. Jeg blev opfordret til at prøve det af min partner, som havde været til en begivenhed i Oslo måneden før. Jeg husker min første oplevelse med Circling som ret forvirrende og frustrerende, men der blev også vækket noget i mig, som jeg ønskede at udforske nærmere. Kort tid efter tilmeldte jeg mig 6 måneders SAS-uddannelsen hos Circling Europe og blev certificeret som Circling-leder i februar 2016.

Siden da har Circling været en af ​​de centrale praksisser i mit liv. Jeg har afholdt regelmæssige arrangementer i København siden 2015. Siden 2022 har jeg faciliteret weekender og kurser som senior leder i Circling Europe.

I denne artikel forsøger jeg at give en personlig beretning om, hvad praksissen betyder for mig, hvad Circling-lederskab indebærer for mig, og hvorfor jeg brænder for at opbygge et stærkere Circling-fællesskab i Skandinavien og bringe Circling ud i mainstreamen.

Hvad er Circling?

Med Circling bringer vi en meditativ accept og bevidsthed til det, der sker i øjeblikket. Når vi sænker tempoet, fokuserer og afslører, hvad der sker mellem os her og nu, skaber vi plads til dybere møder med de mennesker omkring os og dybere intimitet med os selv.

Circling handler om at indstille os på, hvad der sker i nuet og se mere af den kompleksitet, der altid er til stede i det relationelle felt. Det handler om at øve os i ikke-viden ved ikke at være for investerede i allerede kendte identitetsmønstre som f.eks.: “Jeg er typen, der… Jeg kan ikke lide… Jeg kan ikke… Mennesker er… Mennesker tror, at jeg er…” og i stedet se på dét der faktisk er tilstede.

Det er en form for relationel meditation eller yoga (Hvis vi tænker yoga lidt ud af yoga-studier og strækøvelser og ser på de principper som øvelserne peger på, kan man tale om at yoga handler om at kultivere balance i krop og sind. Balance i kroppen, i følelseslivet, i tanker og intellekt og i adfærd), hvor vi både er nærværende med vores egen oplevelse og tillader os selv at blive mødt af andre. Fordi Circling fokuserer på at møde hinanden, hvor vi er lige nu – i vores største udfordringer og største kapaciteter – er det en fantastisk praksis til at fremkalde flow-oplevelser af at være i et tidløst rum samtidig med fuld tilstedeværelse.

Circling kan være enormt smukt og enormt udfordrende. Man kan føle sig mødt på helt nye måder, men også opleve sig selv på måder, som man virkelig ikke bryder sig om. I starten oplever mange at Circling skaber mere rum for nærvær og intimitet med sig selv og andre. Når man går dybere i praksissen (ved f.eks. at deltage på en weekend workshop) oplever mange at det bliver vanskeligere at være i rummet, efterhånden som man begynder at møde sine egne begrænsninger i form af overbevisninger om hvad kan, må og bør gøre sammen med andre mennesker. Mange oplever f.eks. at de har svært ved at udtrykke vrede eller sorg og at de har svært ved at forholde sig til et rum, hvor der ikke er nogen der forklarer rammerne for hvad der er muligt. Det er dog netop i disse vanskeligheder jeg oplever at praksissen er smukkest. Den giver os mulighed for at se, hvor vi står i vejen for os selv.

Det er en fascinerende paradoksal praksis på mange måder. Det er ikke terapi, men virkningerne kan være meget terapeutiske. Den stærke fokus på at være sammen med mennesker, som de er lige nu, uden at forsøge at ændre dem, synes at føre til meget transformative oplevelser. Ligeledes handler Circling ikke om at fremkalde katarsis, men ofte opstår katarsiske øjeblikke for deltagerne.


Hvordan navigerer du i et Circling-rum?

Circling Europe baserer Circling-praksissen på fem principper, som jeg finder ret nyttige til at navigere i Circling-rummet. For mig kan de opsummeres sådan her:

 • At dedikere sig til forbindelsen. En dedikation til at forblive i forbindelse med det, der opstår i cirklen, selv når det er ubehageligt. Herunder at bevæge sig væk fra kontakten (”finde den rigtige afstand for kærlighed”) hvis det er dét der føles rigtigt.

 • At have tillid til oplevelsen. Tillade mig selv virkelig at være nedsænket i øjeblikkets opståen. At have tillid til ikke-viden i øjeblikket i stedet for at forsøge at “gøre det rigtige” eller “regne det ud”.

 • At blive på sanseniveauet. Have tillid til, hvad der sker i min krop og mit væsen og dele ud fra disse subtile fornemmelser og følelser.

 • At eje oplevelsen. Tage ansvar for min egen oplevelse og at udtykke den så klart og tydeligt som jeg kan.

 • At være sammen med den anden i deres verden. En følelse af radikal og åben nysgerrighed over for en anden person.

Selvom disse principper er nyttige, er Circling for mig en ikke-dogmatisk og pragmatisk praksis. Det er en udforskning af ukendte (eller delvist kendte) relationelle landskaber gennem fordybelse i øjeblikket. Praksissen indebærer at bevæge sig gennem disse landskaber sammen, baseret på kort (mentale eller kropsbaserede koncepter, forståelser, praksisser og vaner), der enten er blevet givet videre til os eller er skabt af os selv.

Circling indebærer at have tillid til de kort, jeg har, samtidig med at jeg også ved, at kortene ikke er terrænet. Vi rejser gennem det store ukendte, og ethvert kort vil altid være en reduktion af den kompleksitet, vi deler – det er kun det bedst tilgængelige kort på det givne tidspunkt. Så selvom jeg finder ud af, at der er måder at navigere i Circling på bedre vis, forsøger jeg at være forsigtig med ikke at sidde fast i troen på, at jeg har fundet den korrekte måde at gøre det på.

“At være saltet”
Circling indebærer en forbindelse og afstemning til det, der ønsker at opstå i øjeblikket. Der findes ingen korrekt måde, der kan anvendes i alle situationer. Til dette kan jeg lide at bruge en analogi lavet af zenlæreren Peter Ralston.

If you were one ingredient in the making of a dish, say the salt in a soup, then you must apply yourself to the soup (the condition arising) wholly and in the right proportion. To not apply yourself would be to not surrender to the making of the dish. To over-apply yourself would be to destroy the dish to further the exclusive demands of the self…

Whether you are demanded of more or less is not seen as a rating of your value. As salt, your value lies in the whole condition arising, the soup. 

Peter Ralston

For mig er der stor betydning i at understrege, at der ikke er noget galt med at tale/gøre meget eller gøre meget lidt i en cirkel – det afhænger alt sammen af “suppen”, af hvad der er til stede i øjeblikket. Nogle gange er det nødvendigt at åbne eller udvide øjeblikket, andre gange er det nødvendigt at holde det uden handling. At finde ud af, om du skal engagere dig, kan kun gøres ved at være opmærksom på, hvad der er sandt i situationen. Og du er den eneste, der kan gøre det for dig selv.

Alt kan deles
Når jeg giver feedback til deltagere på mine Circling-arrangementer, oplever jeg ofte, at jeg siger “det kan også deles”. Det vil sige, at folk ofte kommer til mig og siger noget som “Jeg synes, hvad X sagde, var virkelig provokerende, men jeg ønskede ikke at tage plads, fordi det virkede som om, Y var midt i noget vigtigt”.

Mit svar er noget i retning af: Måske kan du dele hele den oplevelse – “Jeg føler mig provokeret af det, du siger, OG jeg er bange for at tage plads, fordi jeg kan se, at Y er midt i noget vigtigt, OG det føles vigtigt for mig at bringe alt dette nu OG ved at sige dette føler jeg mig både styrket og lidt genert.”

Der er ofte stor potentiale i at dele både den umiddelbare reaktion “Jeg føler mig vred” og frygten eller følelsen af tilbageholdenhed, der er til stede i situationen “Jeg føler mig vred OG jeg er bange for at udtrykke det, fordi det føles som om, nogen vil angribe mig nu”.

Det samme gælder for situationer, hvor mange ikke ønsker at udtrykke deres oplevelse, fordi de leder efter det rigtige at sige. I sådanne tilfælde kan en udtalelse være “Jeg leder efter det rigtige at sige”.

Circling drejer sig dermed om at bemærke, hvad der sker i øjeblikket og dele (HVAD jeg oplever, og HVORDAN jeg oplever det) eller bevæge sig derfra. Fokus er på det, der er til stede lige nu, i os og mellem os. Selvom vi cirkler om et bestemt emne (f.eks. “vores forretningsplan for 2020”), ville vi fokusere på, hvordan vi forholder os til det lige i øjeblikket og hvad det gør ved vores forhold til det.

Det handler også om at fokusere på min krop-væren for at se om der er noget, der ønsker at blive set eller hørt, i stedet for at forklare hvorfor en ubehag eller modstand er der (“måske kan denne modstand lære mig noget, jeg endnu ikke har indset”) og bevæge sig fra uklarhed og konfliktskyhed til mere klare transmissioner af hver er sandt for os (evt. Inklusiv at vi er bange for en konflikt når vi siger det vi gør). På den måde gør vi os selv mærkbare og afgrænsede og det gør det lettere for andre at relatere til os.


Hvad har du lært gennem Circling?

Circling for mig er en kontinuerlig praksis med at opdage nye og dybere lag af mig selv. Ved afslutningen af min SAS-uddannelse i 2016 kom spørgsmålet “er jeg virkelig tilladt at leve sådan her?/er jeg virkelig tilladt at elske sådan her?” til mig, og det har været meget betydningsfuldt for mig siden da. Jeg bliver ved med at finde nye steder i mit liv, hvor jeg begrænser mig selv på grund af frygt eller skam. Nogle af de steder, hvor jeg føler, at Circling har hjulpet mig med at vokse ud af gamle mønstre, er:

 • At blive ved med frustration og vrede har ført mig til at finde en legende, primal side af mig selv (jeg oplever det som en ulv), som jeg havde undertrykt. Selvom jeg stadig synes, det er svært at fuldt ud tillade og eje min vrede, har det også hjulpet mig med at sætte mere klare grænser.

 • At turde udtrykke tiltrækning har ført mig til at være mere i min seksualitet og min værdsættelse og beundring af andre mennesker. Og til at se, hvor meget liv jeg har været (og stadig er) lukket ned, fordi jeg dømmer min seksuelle energi.

 • At udforske min modvilje mod autoritet har ført mig til at se, hvor sårbart det er for mig at ønske anerkendelse, men at jeg virkelig længes efter, at folk ser mine evner. Jeg er stadig på vej til virkelig at træde ind i min kraft og tillade mig selv at blive set fuldt ud – da de steder i mig hvor der er mest power også synes at være de mest sårbare.

 • At gå dybt ind i min fastlåsthed og modstand mod at være synlig har ført til en opdagelse af, hvor svært jeg finder det at stole på andre. Og hvor ensomt det får mig til at føle mig. Ved at udforske dette nærmere (især hvorfor det er så svært for mig at græde), har jeg opdaget en dyb længsel efter, at folk bare er sammen med mig i stedet for at prøve at ændre mig.

 • At udforske min skyhed har bragt mig i kontakt med en følelse af dyb længsel og et meget stille sted i mig (der føles som en mørk skovsø). Når jeg er i kontakt med dette sted, føler jeg mig forbundet med uendeligheden og mit fulde potentiale.

 • At være sammen med andre i deres kampe har forbundet mig med en dyb følelse af kærlighed til mennesker og de forunderlige mønstre, vi har udviklet for at klare livet.

 • At blive i forbindelse med mennesker i Circlingsrummet har fået mig til at indse, at “dedikation til forbindelse” i virkeligheden er en anden måde at sige “kærlighed” på. At elske nogen handler ikke så meget om den aktuelle indhold i forholdet, men derimod om en forpligtelse til at være der med dem på en måde, hvor der er plads til kærlighed. Her er det vigtigt at huske ens egne grænser og at det altid er en mulighed at bevæge sig væk fra relationen, netop for at kunne blive med kærligheden til den anden.

Circling giver mig mulighed for at blive set i min sårbarhed, og jeg har haft mange oplevelser, hvor jeg har afsløret noget, der føltes skræmmende (som om ingen ville kunne lide mig, når jeg sagde ordene højt), og kun blev mødt med kærlighed og medfølelse. På samme måde får jeg mulighed for at lære af at se andre i deres kampe og sårbarheder.

 

Hvad er Surrendered Leadership?

Surrendered Leadership er udviklet ud fra Circling Europes kontinuerlige dedikation til circling-praksissen. Denne ledelsesmodalitet er baseret på erkendelsen af, at hvis lederne er en del af praksissen i stedet for at være udenfor, så fordybes feltet. Med denne tilgang handler circling-lederskab om at møde op i min fulde sårbarhed, samtidig med at jeg holder konteksten for rummet og guider andre i, hvordan de navigerer praksissen.

Min personlige opfattelse af at lede cirkler har ændret sig meget i løbet af de seneste år. Jeg er gået fra at fornægte ideen om at være en leder og i stedet (over)betone den fællesskabsskabte kvalitet af praksissen, til at føle mig mere forbundet med det, jeg bidrager med som leder. I disse dage er jeg igen i en udforskning af om der er noget i mit lederskab, der gør, at deltagerne ikke træder så meget ind i deres selv-lederskab som de kunne.

At være et redskab i tjeneste for forbindelse
Mit lederskab er baseret på at være til stede med og stole på min egen oplevelse. Nøglen her er ikke at forsøge at være en god leder ved at omgå min autentiske oplevelse, men derimod vende tilbage til spørgsmålene “hvordan er det at være mig lige nu?” og “hvad er min dybeste sandhed lige nu?”. Dette betyder ofte at blive i forbindelse og udforske, hvad ubehaget eller vreden ønsker at fortælle mig/os. Det virker sandt for mig, at min kapacitet som leder er begrænset af mig selv. Hvis jeg ikke er i stand til at være med min vrede, er det usandsynligt, at andre vil føle sig inviteret til at bringe vrede ind i en cirkel, som jeg leder.

Dette kan indebære at “blive på sanseniveauet” ved at dele, at jeg føler mig tom eller fastfrosset i stedet for at søge efter den måde, jeg tror, jeg burde føle mig på. En anden dimension af dette kan være at dele, at jeg dømmer mig selv for ikke at være mere engageret eller omsorgsfuld.

At byde alt velkommen
At byde alt velkommen betyder at have tillid til, at alt kan bringes, samtidig med at man holder sig “dedikeret til forbindelse”. Det handler om at have en transcendent princip om “vi er i dette sammen og vi er på samme side”, der tillader vrede, ønske, frygt, forbitrelse og det fulde spektrum af andre følelser og udtryk at blive bragt ind i rummet. Det handler ikke om at erklære noget udtryk som forkert og stole på, at hvad der sker i hvert øjeblik har værdi – herunder frustration, kedsomhed eller aggression.

Dette er også forbundet med princippet om “at være med den anden i deres verden” ved at bringe min bevidsthed om, hvor deltagerne er, f.eks. ved at anerkende deres barnetilstand (“du virker frossen”), invitere deres voksne dele ind (“vil du tjekke, om det er sandt, at alle dømmer dig lige nu?”) eller invitere deres dybere niveauer ind (“Er det sådan her? ”Jeg vil virkelig være sammen med dig, men jeg er bange?””, “Jeg føler mig dybt set af dig.”).

At byde alt velkommen betyder ikke, at jeg er enig i alt eller at alle perspektiver er lige sande for mig. Det handler om at acceptere det, der er til stede i øjeblikket, og ikke gøre det forkert – samtidig med at jeg accepterer den indvirkning, det har på mig selv og andre, og heller ikke gøre det forkert. Det handler om at blive i min kærlighed til den, der har gruppens opmærksomhed, samtidig med at jeg bliver i kærlighed til mig selv og alle andre i gruppen. Et sted hvor denne del af praksissen er udfordrende for mig som leder er når jeg oplever, at nogen bliver angrebet eller virker overvældede, og at der er en risiko for, at jeg gør den, der bringer “angrebet”, forkert.

Ken Wilber har en fin udtalelse, hvor han siger, at “intet er fuldstændigt forkert”. Der er altid en smule sandhed i hvert udtryk. Og jeg finder, at en vigtig del af circling-lederskab er at hjælpe gruppen med at se den skønhed og sandhed, der er til stede i alt, der deles – at se signalet i støjen.

At overgive sig til gruppens visdom
For virkelig at “være et redskab i tjeneste for forbindelse” må jeg have tillid til og bringe mig selv fuldt ud, samtidig med at jeg overgiver mig til det, der sker i hele gruppen og det faktum, at der er en større opstående visdom til stede, end hvad jeg selv kan bringe. Dette indebærer at mærke min egen utilstrækkelighed som leder og at gøre den synlig.

Denne perspektiv indebærer en dyb tillid, når der er noget, jeg ikke forstår i en situation, og det peger på en nysgerrighed over for det ukendte. At lede ud fra min egen sandhed, opmærksomhed og vitalitet, samtidig med at jeg er åben for at blive ført af den større visdom i øjeblikket. Der er noget at stole på i hvert øjeblik, og det bringer muligheder for, at jeg og cirklen kan “løses” eller lærer det, vi har brug for at lære.

 

Hvilke ledelseskapaciteter er kommet ud af circling og surrendered leadership træning?

Da jeg lige var begyndt at arbejde med Circling, var jeg dybt frustreret over, at jeg ikke var i stand til at bringe det ind i mit daglige liv, til en grad hvor jeg næsten “slog op” med en ven, fordi jeg dømte ham for ikke at ønske at være sårbar over for mig. I dag øver jeg mig stadig mig på at bringe mig selv fuldt ud i relation til andre, men jeg har ikke længere den samme følelse af at ønske, at andre skal ændre sig. Det er gået op for mig, at jeg kan være dedikeret til forbindelse, selvom den anden ikke er det, og at jeg ved at afsløre mine indre landskaber kan invitere andre til at åbne sig.

Min circling-praksis føles som en rejse ind i et stadigt ekspanderende felt af menneskelig forbindelse. Praksissen har ændret sig og fordybet sig for mig gennem årene og har haft en betydelig indvirkning på, hvordan jeg generelt lever mit liv. Jeg føler også, at jeg har udviklet nogle centrale ledelsesevner gennem circling og surrendered leadership:

Intimitet med mig selv
Et nøgleelement i circling for mig er at arbejde med intimitet med mig selv (hvordan er det at være mig lige nu?) og komme i kontakt med min krop, mine følelser og mine tankemønstre ved at bemærke dem, mens de sker. Dette handler om at forbinde mig med, hvordan jeg virkelig oplever verden.

I circling-praksis sker denne intimitet, når vi sænker farten og giver plads til virkelig at opleve, hvad der sker i øjeblikket – og ved at dele derfra. Ofte kræver det at “træde tilbage” og bemærke, at det, der ser ud til at være et problem lige nu, faktisk har alt at gøre med mig og intet at gøre med situationen som sådan. For eksempel kan jeg bevæge mg fra at jeg føler mig “irriteret over, at vi starter sent”, men til at “jeg har virkelig lyst til at starte igen nu, men jeg stoler ikke på, at jeg vil være i stand til at lede det”.

I mit liv viser det sig som en langt bedre forbindelse til min oplevede erfaring i realtid – både når jeg er alene og når jeg er sammen med andre. Jeg er simpelthen mere bevidst om, hvad der foregår i mig, og bedre i stand til at “forblive sansenivauet”, “at have tillid til oplevelsen” og “at eje min oplevelse ” i stedet for at blive fanget i mine egne tankelege og historier. Dette betyder også en øget bevidsthed om hvornår jeg handler (eller ikke handler) ud af frygt.

At stole på oplevelsen og livet
Et stort bidrag circling har givet til mit liv er modet til (oftere) at sige, hvad der er til stede i mig i øjeblikket – det vil sige, hvad jeg tænker, føler eller sanser – hvad der er sandt for mig – selvom det kan være ubehageligt. Jeg har oplevet, at denne deling af mit indre liv kan have en stor effekt i mange relationer, ofte med en stærk følelse af “dybde”. Det samme gælder for at sige, hvad jeg bemærker uden for mig selv og stole på det. Overraskende ofte finder jeg, at de mennesker, jeg har relationer til, føler sig mødt, når jeg fortæller dem, hvad jeg bemærker om deres adfærd, deres måde at tale eller være på.

En central ting, jeg har lært af circling, er at arbejde med min tendens til at holde tilbage, når jeg tænker, at det, jeg føler eller sanser, er mærkeligt eller uvelkomment. Jeg har fundet ud af, at når jeg tør bringe det, er der ofte en relationel skat gemt. Den anden side af dette er, at jeg er begyndt at bemærke, hvor meget smerte det forårsager mig, når jeg ikke bringer mig selv og holder mig selv tilbage.

Et andet aspekt af dette er evnen til at se “negative” reaktioner (for eksempel vrede eller mangel på forståelse) fra andre som en mulighed for at søge efter en dybere sandhed end det, jeg lige har kommunikeret. Ikke at blive mødt øjeblikkeligt kan på denne måde blive en måde at gå dybere og afsløre endnu mere af min verden.

At bevæge sig med livet
I lang tid handlede circling for mig meget om at navngive, hvad jeg opdagede om mig selv. Ofte afslørede jeg min frygt for at bevæge mig, dele noget eller komme tættere på. I dag arbejder jeg på mit mod og bevæger mig mere med det, der er levende i mig, ved at gå igennem frygten i stedet for at tale om den. Det er kommet metaforisk som ønsket: “Jeg vil være som en kat”, der for mig peger på at bevæge mig henimod det jeg vil, og sætte grænser, når jeg ikke ønsker noget.

I circling-rummet betyder dette at lade min opmærksomhed bevæge sig rundt i gruppen, følge min nysgerrighed og lade det, der føles levende, guide mig i det ukendte.

For mig handler dette i høj grad om “at bevæge sig med usikkerhed”. At tillade mig selv at gå et sted hen, når jeg føler mig kaldet til det, selvom jeg ikke ved, hvorfor jeg føler sådan. At stole på, at de små fornemmelser og ønsker (gnister af liv), jeg mærker i rummet, er værd at udforske og kan føre til værdifulde oplevelser både for mig selv og andre.

Kærlighed og nysgerrighed
Circling har hjulpet mig med at se mennesker gennem en linse af kærlighed. For mig betyder det, at jeg føler mig meget mindre dømmende over for andre. Interessant nok har jeg også udviklet en evne til at blive ved med kærlighed, selvom jeg også er irriteret eller vred på nogen.

Det er gået op for mig, at der altid synes at være en mulighed for at vælge kærlighed, når man er i forbindelse. Det handler om, hvad jeg bringer. Hvis jeg bringer mine frygt eller ønsker (“Jeg føler mig fastlåst”, “Jeg har det ubehageligt lige nu”), vil situationen bevæge sig i én retning, men hvis jeg bringer min kærlighed og dybere længsler (“Jeg vil virkelig være tættere på dig lige nu, men jeg ved ikke hvordan”), vil det bevæge sig i en anden retning.

Den måde, jeg forholder mig til kærlighed på i dag, er gennem “dedikation til forbindelse”. I stedet for at ønske noget bestemt fra forholdet bliver jeg i tillid til, at forholdet i sig selv er kærlighed. Selv i relationer, hvor jeg har oplevet at mine grænser er blevet overskredet og har været skadelige for mig, forsøger jeg at praktisere at holde både mig selv og den anden i kærlighed, selvom der også er et behov for afstand.

Circling har hjulpet mig med at se, hvordan vi kan hjælpe hinanden til at opnå en højere integritet ved at stole på vores iboende kropslige oplevelser og bringe dem i spil i vores relationer.

Slutnoter

Selvom alle mennesker har deres egne individuelle historier og veje, synes der at være mange kernekvaliteter, som vi alle deler, men sjældent taler om.

De fleste mennesker synes at have et dybt behov for at blive set og en frygt for at vise sig selv. Mange mennesker synes også at have dele af sig selv, som de finder så grimme, at de tror, at folk vil føle afsky og vende sig væk, hvis de vises. Dette synes at være en grundlæggende smerte hos mange af os – ofte på et niveau, hvor vi ikke er i stand til at se det, før det viser sig. Derudover synes det for mig, at mange af os lærer at bære nag mod andre for ikke at se os, selvom vi faktisk aldrig er villige til at afsløre, hvad der virkelig foregår for os.

At mennesker deler nogle grundlæggende smertepunkter er ikke rigtig en nyhed (det synes at være det centrale punkt i mange religiøse systemer), men Circling (og nogle andre relaterede praksisser) har fået mig til at se dette i et meget mere virkeligt og pragmatisk lys. Jeg kan se mønstre i adfærd i Circling-rum, der er interessante, men selvfølgelig ikke sande i absolut forstand. Dog tror jeg, at en læringskant for mig er at være mere sammen med det, vi har til fælles, og mindre med det, der skiller os ad.

På et niveau er alle ens og deler den samme menneskelige tilstand og bør derfor behandles ens… men alle er også forskellige med unikke historier, liv og kulturer og bør behandles som individer.

Efterhånden som jeg har bevæget mig dybere ned i Circling praksissen har jeg lavet kort over landskabet og lært eller opfundet principper og metoder, der kan være meget nyttige… men vi bevæger os i det store ukendte, og ideerne og kortene over, hvad der er virkeligt og muligt, kan være den største hindring for nye opdagelser.

Jeg kan lide at tænke på Circling som livet kondenseret. Alt, hvad der kommer op i et Circling-rum, er også til stede i livet generelt. Forskellen at vi har mere tid og tilstedeværelse til at undersøge og være med det, der dukker op i Circling-praksis. Vi får mulighed for at udforske, hvad det betyder at være i relation.

Gennem Circling udvikler vi vores følsomhed og empati. Vi opbygger evner til bedre at forstå os selv gennem kroppen og kommunikere vores grænser og længsler mere klart.

Circling skaber læringsmiljøer, hvor vi kan udfordre os selv til at være mere til stede, levende og autentiske i vores hverdag – det er et sted at lære om og eksperimentere med, hvordan vi kan relatere mere ægte, sandfærdigt, frit og kærligt som mennesker.

Hvis du er kommet så langt er du måske blevet nysgerrig på Circling. Det er et voksende miljø i København og Skandinavien generelt og mange steder, der tilbyder Circling (herunder mig selv). Hvis du har lyst kan du tage et kig på min eventside og se hvornår der er mulighed for at deltage. 

Kærligst
Peter Munthe-Kaas

Samtaler om dét, der virkelig betyder noget i livet.